img Tamjanika | vino
HOME  |  O NAMA  |  FOTO  |  KONTAKT
 • prodaja belog vina tamjanika

  Miris i ukus
  buke Tamjanike

  " Vino je neizostavni deo našeg svakodnevnog života i kulture, a užitak možete osetiti u ritualu ispijanja vina..."

 • prodaja belog vina tamjanika

  Za Vas
  izabrano najbolje

  " Svetlo smaragdna boja sa odsjajem jutarnje rose...."

 • prodaja belog vina tamjanika

  Hranu ce učiniti ukusnijom

  "Odlično uz sve vrste mesa, a naročito roštilj i pečenja..."

Vinarija MARINKOVIC   Visegeneracijsko iskustvo u uzgajanju grozdja tamjanika

prodaja belog vina tamjanika

Sve o grozdju tamjanika

Pojedini autori, kao i proizvođači vina smatraju da Tamjanika bela i Tamjanika žuta nisu iste sorce kao i Muscat a Petit Grain, odnosno Muscat de Frontignan, pa grupu varijeteta ovih sorti predstvljamo u okviru autohtonih i regionalnih sorti, bez prejudiciranja o porekl u sorci. Ekološko-geografska pripadnost: Proles orientalis (Subconvarietas caspica). Soria je bujna, a vrh mladog lastara je paučinast, bledo zelene boje. Jednogodišnji lastari su srednje debljine sa intemodijama srednje dužine. Kora lastara je svetlo smeđa, a kolenca tamnije smeđe boje. Bobice belog varkjeteta su srednje veličine, okrugle ili okruglaste. Pokožica bobica tog varijeteta je žuto-zelene boje, posuta pepeljkom i sitnim belim tačkicama. Grozd kod Tamjanike bele je srednje veličine, ređe veliki, cilindričnog ili cilindrično-konusnog oblika, srednje zbijen ili zbijen. Peteljka je mahom duga sa zdrvenjenom osnovom.
Večina varijeteta sazreva krajem III epohe. To je pozna soria. Preporučuje se mešovfta rezidba, gde se lukovi orezuju na 8-10 okaca, a povoljni su svi uzgojni oblici koji omogućavaju mešovitu rezidbu. Za ovu sortu, odnosno grupu sord povoljna su umereno plodna i plodna, rastresita, duboka, krečna i toplja zerrAišta. Prema plamenjači i pepelnici je srednje otpoma, kao i prema sivoj plesni sem tokom jeseni sa dužim kišnim periodom kada može biti.
U fazi zimskog mirovanja okca izrnrzavaju na -20°C. Karakteristike šire: šira sadrži 20-24% šećera i 5-7 g/I ukupnih kiselina. U fazi suvarka, šećer dostiže koncentracqu i do 30%. šira je bezbojna sa naglašenim muskatnim mirisom i ukusom. Karakteristike vina: vino obično sadrži 12 — 14% vol. stvarnog alkohola i 6 — 7 g/I ukupnih kiselina. Vino spravIjeno od suvarka (deserino vino) sadrži i do 17% vol. alkohola. Vino je pitko, osvežavajuće, žuto-zelene boje, sa veoma izraženim muskatnim mirisom i ukusom. Vino se koristi i za popravku ukusa i mirisa vina od drugih Populacija obiluje u varijacilama, a posebno se izdvajaju beli i žuti varijetet.
Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, ova soda je na 16 mestu po zastupljenim površinama u komercijalnim zasadima, a najveće površine su u rejonu Tri Morave, Sremskom, Šumadhskom vinogradarskom rejonu Vinorodne Srbije.
Na osnovu podataka Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nadmorskoj visini u intervalu više od 300 do 400 m (47,81%), a najveće površine Vinograda se nalaze na južnim (27,75%) i jugoistočnim (14,00%) ekspozicijama terena. Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nagibima terena u intervalu više od 1 do 5° (44,76%), a prosečna površina komercijalnih vinograda sa ovom sodom je 0,13 ha.
Nakon 2000. godine gradi novi i savremeni podrum kapaciteta 10.000 litara. Uvodi savremenu tehnologiju u preradi grožđa, fermentaciji i negovanju vina. Tako na tržiste izlazi 2008. godine. sa novim izuzetnim vinom tamjanika. Poseduje sopstvene plantaže grožđa koje se nalaže na nadmorskoj visini od 100-250 m. što se pokazalo kao najbolji uslov za proizvodnju vrhunskih vina. Veliko iskustvo prenošeno generacijama, kao i napredna savremena tehnologija, je omogucila da proizvedu iz sopstvenih zasada jedno od najkvaltetnijih vina u župskom kraju - bela tamjanika, vino sa kontrolisanim kvalitetom i ograničenom količinom proizvodnje.